Hasselaren brouwen biobier

Bij seitanmaker Maya in Hasselt is vrijdag het eerste bier ter wereld voorgesteld dat gemaakt wordt met het restproduct van seitan, een vleesvervangend product. Het compleet biologische bier is het resultaat van een experiment van brouwer Gert Jordens, die eerder in Kuringen al het Jessenhofke brouwde. Het ‘Jessenhofke Maya bier’ is een goudblond bier van 6 graden.

“We kennen mekaars bedrijvigheid eigenlijk al langer maar toen we samen op een degustatie zaten, is de knoop echt doorgehakt”, vertelt Iete Heytens, die samen met haar man, Michel Corthouts, Maya runt. “Wij produceren onze seitan vanuit harde Italiaanse tarwe. Daarvan hebben wij de gluten nodig en het zetmeel – zeg maar het restproduct – wordt verwerkt in onder meer sauzen. Sommige boeren gebruiken het ook als veevoeder. Op die degustatieavond is het plan gerijpt om een bier op basis van dat zetmeel te brouwen.”

Smaaktest
“Ik begon te experimenteren met smaken en die zaten al snel zo goed dat we na de zomer in de proefbrouwerij in Lochristi, waar ik ook mijn andere bieren brouw, bijna 1.500 liter gebrouwen hebben”, gaat Gert Jordens verder. “De eerste smaaktesten kregen zoveel lof dat er meteen 10.000 liter is besteld. Die zijn tegen november klaar. Het ‘Jessenhofke Maya’-bier is voorlopig alleen op flessen van 33 cl. verkrijgbaar.”

Wie straks het ‘Jessenhofke Maya’ wil proeven, kan terecht in de bierhandel of winkel en vanaf november ook overal op café. De prijs ligt in de buurt van andere luxe-bieren. “Dat komt ook omdat we dit bier helemaal genereren uit produkten die uit de bio-landbouw stammen en dat volgens de C2C of Cradle to cradle-filosofie waarbij het de bedoeling is dat alle gebruikte materialen, na hun leven in het ene product, nuttig worden ingezet in een ander. Op die manier is er 30 procent minder granen nodig om tot deze variant van de Jessenhofke Trippel te komen. En nog veel belangrijker voor beide bedrijven: dit draagt bij tot de duurzame overtuiging van beide bedrijven.”
Naast het nieuwe blondje stelde brouwer Jordens nog een nieuwigheid voor: Jessenhofke bruin, goed voor 7 graden alcoholvolume, ideaal voor de donkere winteravonden.

Door Dirk Jabobs, Bron HBVL